Oct 27, 2009

دوغ نوشابه اى پرفایده و سالم

دوغ نوشابه اى پرفایده و سالم

دوغ از نوشیدنى هاى سنتى آشناى کشور ایران است. دوغ در ایران، ابتدا یکى از فرآورده هاى جانبى کره محسوب مى شد. به این شکل که ابتدا ماست پر چرب، با آب رقیق و سپس با استفاده از مشک، چربى آن جدا شده و باقیمانده به عنوان دوغ مصرف مى شد. امروزه با تغییر در روند تولید کره به لحاظ تکنولوژى، روش تولید دوغ نیز به عنوان نوشیدنى تخمیرى شیرى تغییر یافته است.

دوغ، نوشیدنى لبنى است که از اختلاط ماست پاستوریزه، آب، اسانس هاى گیاهى و نمک به دست مى آید. این محصول به طور میانگین 50 درصد ترکیبات و ارزش غذایى ماست را دارا بوده و از آنجایى که مواد افزودنى و مواد نگهدارنده در تولید آن مورد استفاده قرار نمى گیرد، علاوه بر اینکه غذاى با ارزشى مى باشد، بلکه از نظر سلامت مصرف کننده نیز بسیار اهمیت دارد.

ارزش غذایى دوغ
نوشیدنى لبنى مناسبى است که مى تواند جاى نوشابه را در سبد غذایى ما بگیرد. نوشیدنى سالم و مفیدى که تأمین کننده 41 نیاز روزانه به کلسیم و حاوى ویتامین هاى گروه
B
است.

دوغ علاوه بر مزایاى تغذیه اى حاوى باکترى هاى مفیدى است که اثرات زیادى بر سلامت گوارش دارند.

هر لیتر دوغ حاوى 2 ـ 5/1 درصد پروتئین، درصد چربى و 6/0 گرم کلسیم است.

با توجه به ارزش غذایى دوغ، میزان کلسیم، فسفر و پروتئین آن زیاد است و این مواد نیز براى استخوان سازى، اکسیداسیون و متابولیسم درونى بدن لازم و ضرورى مى باشند.

البته بهتر است دوغ به صورت بدون گاز و کم نمک استفاده شود. گازدار کردن نوشیدنى ها از جمله دوغ با توجه به اینکه طعم بهترى به آن مى دهد اما ارزش غذایى آن را کاهش مى دهد. بنابراین دوغ هاى معمولى بر دوغ هاى گازدار ارجحیت دارند.

براى حفظ کیفیت انواع دوغ گازدار و بدون گاز و افزایش زمان ماندگارى آن بهتر است در یخچال نگهدارى شود.

براى معطر کردن دوغ مى توان از کاکوتى، نعناع و نیز گلبرگ هاى خشکیده و خرد شده گل محمدى استفاده کرد.

امیدواریم که با جایگزینى صحیح و درست و با علم به فواید و ارزش غذایى دوغ آن را در لیست نوشیدنى هاى خود قرار دهید.